Η ελληνική γραφή στο σημειωματάριο του Ισαάκ Νεύτωνα

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του  Πανεπιστημίου του Cambridge παρουσιάζει το χειρόγραφο ημερολόγιο του Ισαάκ Νεύτωνα από τις προπτυχιακές  σπουδές του, που έγιναν στο Trinity College, από το 1661 έως το 1665.

Μέσα στο σημειωματάριο θα δείτε και πολλά κείμενα, τα οποία τα έχει γράψει στα ελληνικά από τις σπουδές ελληνικών που έκανε στο κολλέγιο.  Ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή  οι σπουδαστές των κολλεγίων να σπουδάζουν ελληνικά και λατινικά.
Γι αυτό θα δείτε σε αυτό το σημειωματάριο τρεις γλώσσες γραφής, την αγγλική, την ελληνική και την λατινική.

Άσχετα με τα κείμενα και τις σημειώσεις του, είναι πολύ σημαντικό να δείτε τη γραμματοσειρά με την οποία έγραφε ο Νεύτωνας στις σημειώσεις του.
Η γραμματοσειρά έχει τη βάση της στην φημισμένη πλέον italic με όλες τις παραλλαγές που προκύπτουν όταν την προσαρμόζεις στους ελληνικούς χαρακτήρες. Παρατηρήστε, επίσης, ότι τα γράμματα δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους αλλά αυτόνομα (italic formal)
Αξιοσημείωτο, επίσης, να δείτε ότι τα περισσότερα κεφαλαία τα έχει διπλογράψει, θέλοντας να τα τονίσει, όπως γινόταν σε πολλά κείμενα εκείνης της εποχής.
Και, βέβαια, τα κείμενα είναι γραμμένα με πένα και μελάνι καθώς το 1600 δεν είχαν ανακαλυφθεί τα στυλό.

Διαβάστε τις σημειώσεις του Πανεπιστημίου για το χειρόγραφο και δείτε όλες τις σελίδες στα ελληνικά. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε τη γραφή και να διαβάσετε όπου μπορείτε

Δείτε τον σύνδεσμο εδώ και πηγαίνετε με το βέλος τις σελίδες αριστερά δεξιά
http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/12

Μερικές φωτογραφίες από το σημειωματάριο

newton1

newton2

newton3

newton4