HOTEL GRANDE BRETAGNE

Ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας το ξενοδοχείο Grande Bretagne, δεν μένει απαρατήρητο στους επισκέπτες της πόλης.
Όχι μόνο για την επιβλητικότητα του κτιρίου αλλά και για τη φήμη του.
Το έχουμε αγαπήσει εμείς αλλά και πολλές εγχώριες και διεθνείς προσωπικότητες που έχουν περάσει τις πόρτες του.
Συγκαταλέγεται στα πολυτελέστερα και ακριβότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας και της Νότιας Ευρώπης.

Αυτό το ξενοδοχείο, πάντα το καμάρωνα, εντός και εκτός και πάντα μου έφερνε εικόνες παλιάς αίγλης στο μυαλό, από παλιά Αθήνα, από χορούς και δεξιώσεις,  από μία elegant ατμόσφαιρα, …. ένα κάτι που με έκανε να το αγαπάω, όπως και πολλοί από εμάς.

Για αυτό το ξενοδοχείο, δεν θα μπορούσα να μην γράψω το όνομά του και δεν θα μπορούσα  να χρησιμοποιήσω άλλη γραμματοσειρά από την copperplate σε flourish style. Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά είναι πολύ αρχοντική και ταιριάζει απόλυτα με την ιστορική βαρύτητα του ξενοδοχείου. Το background επιλέχθηκε επίτηδες σε τόνους χρυσού.

Συνοπτικά η ιστορία του Grande Bretagne

Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1866 από τον Σάββα Κέντρο με καταγωγή από την Ήπειρο και αρχικά εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. Πρώτος του πελάτης θεωρείται ότι ήταν ο Μπενιζέλος Ρούφος.Το 1874 η ξενοδοχειακή επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε στο μέγαρο Αντώνη Δημητρίου που είχε ανεγερθεί το 1842 και στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα. Το 1878 εισήλθε στο μετοχικό σχήμα ο Ευστάθιος Λάμψας.

Κατά το 1888 το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα πρώτα κτήρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκε.

Κατά τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών το ξενοδοχείο χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Bρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Αργότερα για λόγους ασφαλείας το Υπουργικό Συμβούλιο μεταφέρθηκε στην ιστορική βίλλα του Παπανδρέου στο Καστρί μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Άγγελο Έβερτ. Στα τέλη του 1944 το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου του, με σκοπό να το ανατινάξει, δολοφονώντας ταυτόχρονα και τον Τσόρτσιλ, που εσφαλμένα θεωρείτο ότι θα κατέλυε εκεί. Η επιχείρηση ματαιώθηκε λόγω της επέμβασης μιας βρετανικής. περιπόλου.

Το 2006 το ξενοδοχείο έκλεισε για ένα χρόνο και υπέστη ολοκληρωτική ανακαίνιση (κόστους 112 εκατομμυρίων ευρώ), ώστε να επανέλθει στην παλαιά του δόξα. Το εκσυγχρονισμένο πλέον κτήριο έχει 384 δωμάτια (79 σουίτες), συμπεριλαμβανομένων 2 Βασιλικών Σουιτών εμβαδού 550 τετραγωνικών μέτρων, των οποίων η διανυκτέρευση κοστίζει ως και 32.000 ευρώ.

Πηγή: Wikipedia