,

Το δικό σας έργο καλλιγραφίας… πώς να το επιλέξετε…

Ένα έργο τέχνης θεωρείται σημαντικό ως δώρο σε εσάς τους ίδιους ή σε ανθρώπους που εκτιμάτε, αγαπάτε ή έχετε μια επαγγελματική υποχρέωση.

Η καλλιγραφία θεωρείται τέχνη, πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, ελάχιστα, αλλά σε εξέλιξη στην Ελλάδα.  Ένα καλλιγραφικό έργο μπορεί κάλλιστα να προσφερθεί ως δώρο σε οποιονδήποτε και να σταθεί επάξια των άλλων τεχνών σε κάθε χώρο, προσωπικό ή επαγγελματικό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της καλλιγραφίας είναι οι λέξεις. Παίζοντας με τις λέξεις, δημιουργούνται κείμενα με νόημα, ρητά, ή  απλά γράμματα που εκφράζουν τον παραλήπτη ενός καλλιγραφικού έργου.

Για παράδειγμα τι ωραιότερο από το να προσφέρεις σε έναν γιατρό τον Όρκο του Ιπποκράτη; Ή σε έναν ποιητή ένα δικό του ποίημα γραμμένο καλλιγραφικά; Ή  στους παππούδες ένα γεννεαλογικό δέντρο με όλη την οικογένεια; Ή ακόμη στον αγαπημένο σου ή στην αγαπημένη σου  μία φωτογραφία σας περιστοιχισμένη με λέξεις αγάπης και αφοσίωσης;

Υπάρχουν πολλές ιδέες και πολλές δυνατότητες και το πιο σημαντικό είναι η αποκλειστικότητα του κάθε έργου. Ένα καλλιγραφικό έργο που το παραγγέλνετε όπως το θέλετε εσείς,  είναι φτιαγμένο μόνο για τον παραλήπτη του και για κανέναν άλλον. Αυτό του δίνει μεγαλύτερη αξία και προσοχή.

Πώς, όμως, μπορείτε να επιλέξετε το  κατάλληλο καλλιγραφικό έργο για εσάς ή για κάποιον που θα θέλατε να το δωρίσετε;
Εδώ έχετε ένα ακόμη πλεονέκτημα. Γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι προσωπικά τον χώρο σας ή το άτομο που θα θέλατε να το δωρίσετε και μπορείτε να επέμβετε δραστικά στην επιλογή του έργου.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το χώρο σας. Είναι το δωμάτιο που χαλαρώνετε, που ακούτε μουσική, το δωμάτιο που σας γεμίζει.
Έχοντας μία άποψη του χώρου σας, το πρώτο που θα πρέπει να επιλέξετε είναι το σημείο που θα θέλατε να τοποθετήσετε το έργο σας, ώστε να μετρήσετε τις διαστάσεις του.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι τα χρώματα  που θα θέλατε να έχει το έργο σας. Αν ο χώρος σας είναι έντονος και φορτωμένος πιθανόν να πρέπει να διαλέξετε πιο ουδέτερα χρώματα. Αν είναι ουδέτερος και μουντός ένα έντονο χρώμα στο έργο θα ταίριαζε περισσότερο στο χώρο σας. Γενικά, η αντίθεση στο έργο σε σχέση με τον χώρο, θα κάνει και τα δύο να συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους και να τονιστούν και τα δύο πολύ καλά, έργο και χώρος.
Κι  έρχεται η στιγμή του πιο σημαντικού βήματος,  του κειμένου.  Διότι, έως τώρα αποφασίζατε μόνο τεχνικές λεπτομέρειες και βρισκόσασταν στο σημείο της ζωγραφικής ακόμη.
Το κείμενο, όμως, είναι αυτό που θα δώσει ιδιαίτερη αξία στο έργο. Θα είναι αυτό που θα βγαίνει από τη ψυχή σας. Αυτό πραγματικά που  νιώθετε ότι θέλετε να βλέπετε κάθε μέρα και να το απολαμβάνετε. Ένα ρητό, ένα κείμενο, ένα δικό σας ποίημα, κάποιες δικές σας διαπιστώσεις ή μικρές λέξεις που σας εκφράζουν, φωτογραφίες των παιδιών σας με λέξεις αγάπης, ημερομηνίες σταθμοί στη ζωή σας. Τι είναι αυτό που εσείς θέλετε να θυμάστε; Τι θέλετε να διαβάζετε βλέποντάς το; Τι σας εκφράζει;
Αυτό, λοιπόν, είναι που θα κάνει το έργο σας μοναδικό και προσωπικό με τη δική σας σφραγίδα…Τα λόγια του….

Μήπως θέλετε να δωρίσετε ένα καλλιγραφικό έργο σε κάποιο τρίτο πρόσωπο; Ο πρώτος διαχωρισμός είναι η πρσωπική ή η επαγγελματική σχέση που έχετε.
Στην προσωπική σχέση τα πράγματα είναι πιο εύκολα διότι γνωρίζετε αρκετά στοιχεία του προσώπου κι έτσι μπορείτε πιο εύκολα να αποφασίσετε τι καλλιγραφικό έργο θα του χαρίσετε. Χρώματα, κείμενο, λέξεις μπορούν να πλέξουν περίτεχνα και να φτιαχτεί ένα έργο που σας θυμίζει αυτό το πρόσωπο. Που στη σκέψη σας το έργο αυτό το αντιπροσωπεύει.

Στην επαγγελματική σχέση, είναι σημαντικό το έργο να είναι πιο ουδέτερο και ανάλογα το επάγγελμα του ατόμου που θα θέλατε να αφιερώσετε το έργο.  Άλλου είδους έργο καλλιγραφίας μπορείτε να δωρίσετε σε έναν επιχειρηματία κι άλλο έργο σε έναν τραγουδιστή.
Στον επιχειρηματία τα χρώματα θα πρέπει να είναι πιο ουδέτερα και τα κείμενα να εκφράζουν περισσότερο το επάγγελμά του. Η επιτυχία ή  οι στόχοι κλπ. Γιατί το πιο πιθανό, το έργο αυτό να μπει στον επαγγελματικό του χώρο.
Στον τραγουδιστή τα χρώματα μπορούν να είναι πιο ζωντανά και να γράψετε στο έργο ένα δικό του τραγούδι, την ιστορία της μουσικής, τις νότες με το πεντάγραμμο και πολλά άλλα…

Στα έργα καλλιγραφίας έχετε απεριόριστες δυνατότητες να εκφράσετε οτιδήποτε έχει σχέση με εσάς ή με το άτομο που θα δωρίσετε το έργο.

Ημερομηνίες σταθμοί, γεγονότα που σας σημάδεψαν, λέξεις που ειπώθηκαν, ρητά, ποιήματα, μια ευχή, ένα παραμύθι, σκόρπια γράμματα,  οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, μη διστάσετε να πειραματιστείτε στα πάντα.  Στα χρώματα, στις γραμματοσειρές, στα κείμενα….

Ιδιαίτερα μοναδικά έργα που εκφράζουν μόνο εσάς ή τα δικά σας πρόσωπα, με τη δική σας σφραγίδα…