,

Διακρίνετε ένα χειρόγραφο έργο καλλιγραφίας από ένα τυποποιημένο

Η καλλιγραφία αρέσει σε όλους. Πόσο μάλλον η χειροποίητη καλλιγραφία.
Δυστυχώς, υπάρχουν άτομα που ισχυρίζονται ότι κάνουν χειροποίητη καλλιγραφία, εσείς πληρώνετε γι αυτό και όμως η εργασία δεν είναι χειροποίητη. Γίνεται στον υπολογιστή.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να μπορέσετε να διακρίνετε την χειροποίητη από την τυποποιημένη καλλιγραφία, την καλλιγραφία του υπολογιστή δηλαδή:

 α.  Στην χειροποίητη καλλιγραφία, το μελάνι φαίνεται καθαρά ότι είναι μελάνι καλλιγραφίας, ενώ στην τυποποιημένη φαίνεται ότι το γράμμα είναι τυπωμένο επάνω στο χαρτί.  Αν βάλετε μία μπατονέτα με νερό σε ένα σημείο του γράμματος θα δείτε ότι, αν είναι καθαρό μελάνι θα ξεβάψει, ενώ το μελάνι του τυπογραφείου ή του εκτυπωτή δεν παθαίνει τίποτα ή παθαίνει μετά από πολύ προσπάθεια.

β.  Παρατηρήστε τα γράμματα. Στην χειροποίητη καλλιγραφία, όσο κι αν προσπαθήσει ο καλλιγράφος δεν θα μπορέσει ποτέ να  κάνει ακριβώς τα ίδια γράμματα,  πχ το “ε”  να το κάνει επακριβώς το ίδιο με τα άλλα “ε”.  Ενώ στο κομπιούτερ όλα τα γράμματα είναι πανομοιότυπα.

γ. Παρατηρήστε ακόμη τις γραμμές. Ο καλλιγράφος, αν και χρησιμοποιεί χάρακες για να ορίζει τα περιθώριά του, εντούτοις τα ύψη των γραμμάτων και οι γραμμές εκ των πραγμάτων θα ξεφύγουν. Στο κομπιούτερ δεν συμβαίνει ποτέ αυτό.

δ. Περιθώρια. Το ίδιο ισχύει με τα περιθώρια και το κεντράρισμα των λέξεων. Σίγουρα θα δείτε κεντραρισμένα τα αρχεία, όχι όμως αυτό που πετυχαίνει ένας υπολογιστής που όλα είναι στοιχισμένα επακριβώς, μηχανής γαρ.

Η χειροποίητη καλλιγραφία είναι ότι πιο όμορφο και δεν αξίζει κανένας να παρουσιάζει το τυποποιημένο ως χειροποίητο.