ΤO M.I.T ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑ
Πολλές φορές, γονείς, παιδιά και δάσκαλοι (κι όμως!!!) μου λένε ότι η γραφή δεν είναι και τόσο σημαντική, καθώς τα πάντα πλέον μπορούν να γίνουν στους υπολογιστές. Μάλιστα, κύριο επιχείρημα είναι ότι ακόμη και οι χειρόγραφες εξετάσεις εντός ολίγου θα καταργηθούν και θα είναι ηλεκτρονικές.
Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα πάνω σε αυτό το θέμα, εδώ είναι μερικά…
Πρώτα απ΄όλα η γραφή δεν καταργήθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια, αντιθέτως εξελίχθηκε. Μάλιστα, όταν έκανε την εμφάνισή της η τυπογραφία, αρχές του 15ου αιώνα με την ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου, όλοι έλεγαν ότι έφτασε το τέλος της γραφής.
Το τέλος της γραφής, επίσης, έλεγαν πιο έντονα ότι θα είναι με την ανακάλυψη των γραφομηχανών, που ήταν πιο προσιτό σε εμάς να τις αποκτήσουμε και να τις χειριστούμε.
Αλλά το τέλος της γραφής πλέον ακούγεται ήδη από τότε που ξεκίνησαν οι υπολογιστές. Που πλέον δεν υπάρχει κανένας που να μην χειρίζεται υπολογιστή.
Κι όμως, το τέλος της γραφής δεν πρόκειται να έρθει. Η γραφή θα υπάρχει πάντα.
Οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί είναι αδύνατον να μάθει να γράφει και να εξασκήσει τον εγκέφαλό του στο διάβασμα και στο γράψιμο, αν δεν πιάσει χαρτί και μολύβι (και όχι υπολογιστή)
Οι καθηγητές και γενικότερα οι κάθε είδους εξεταστές σε οποιονδήποτε κλάδο, δίνουν, πολύ μεγάλη σημασία στο γραπτό του κάθε μαθητή-εξεταζόμενου.
Οι μεγάλες εταιρίες έχουν ξεκινήσει ήδη από το εξωτερικό τώρα, να ζητούν όχι μόνο τη συνοδευτική επιστολή του βιογραφικού χειρόγραφα (όπως έκαναν μέχρι σήμερα) αλλά και ολόκληρο το βιογραφικό να είναι χειρόγραφο. Βγάζουν έτσι τα συμπεράσματά τους για το άτομο που θέλουν να προσλάβουν.
Αλλά, ακόμη και το Μ.Ι.Τ (Massachusetts Institute of Technology) προτιμά το χειρόγραφο, όπως και πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στις πόρτες των γραφείων των καθηγητών τους, τα ονόματα είναι γραμμένα στο χέρι. Ενώ, ως τεχνολογικό ίδρυμα, πόσο εύκολο θα ήταν να φτιάξουν εκτυπωμένα γράμματα και να τα κολλήσουν στην πόρτα.
Αυτό σημαίνει ότι και οι ίδιοι δίνουν μεγάλη σημασία στην παραδοσιακή γραφή.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το ΜΙΤ και τα συμπεράσματα περί γραφής, δικά σας…. πάντως, μην υποτιμάτε ούτε τη γραφή, ούτε τα ωραία γράμματα.