ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Οι εκθέσεις καλλιγραφίας στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πίσω, ευελπιστώ, όμως, σύντομα να αλλάξει όλο αυτό και να γίνονται και στην Ελλάδα αντίστοιχες εκθέσεις.

Στη Ρουμανία, λοιπόν, διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού η έκθεση Expo Calligraphy 2019.
Στην έκθεση πήραν μέρος 60 καλλιγράφοι από όλον τον κόσμο.

Διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης.

Η πρώτη διενεργήθηκε στο Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας μεταξύ 24-29 Οκτωβρίου 2019, όπου επισκέπτες ήταν πλήθος κόσμου, αλλά και εκπρόσωποι και Πρέσβεις ξένων χωρών, ιδιαίτερα αυτών που συμμετείχαν στην έκθεση.

Η δεύτερη εκδήλωση διενεργήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας “Grigore Antipa” από τις 1-30 Νοεμβρίου 2019. Όλα τα έργα εκτίθονται εκεί για ένα μήνα και υπήρχαν πολλά καλλιγραφικά workshops.

Το θέμα της έκθεσης είχε σχέση με τη φύση και όλα τα καλλιγραφικά έργα θα έπρεπε να έχουν έμπνευση από αυτό το θέμα.

Ως Ελληνίδα και περήφανη για την ιστορία μου, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο, από το να συνδυάσω την αρχαία ελληνική ιστορία, την ελληνική φύση και, βέβαια, την αρχαία ελληνική γραφή που τη λατρεύω και τη δουλεύω συχνά σε έργα μου.

Έτσι, το έργο που δημιούργησα και έστειλα στην έκθεση,  είχε σχέση με τον μύθο του Αχιλλέα και το φυτό αχιλλέα που πήρε το όνομά του από τον ήρωα.  Ο μύθος που συνόδευε το έργο, μεταφράστηκε στα αγγλικά και είναι ο εξής:

” Αχιλλέα ή το βότανο των στρατιωτών ”

Achillea millefolium,  είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae. Συναντάται στις εύκρατες περιοχές της Ασίας,  στη νότια Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.
Στην αρχαία Ελλάδα η αχιλλέα, ήταν γνωστή ως “το φυτό των στρατιωτών”,  διότι το χρησιμοποιούησαν για να σταματήσει τη ροή του αίματος από τις πληγές. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία το όνομα αχιλλέα δόθηκε στο φυτό από τον ήρωα Αχιλλέα.

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για το πώς αποδόθηκε αυτό το όνομα στο φυτό-βότανο.  Ο ένας μύθος λέει ότι αυτό το βότανο δόθηκε στον Αχιλλέα από τον δάσκαλό του τον Κένταυρο Χείρωνα. Ο Αχιλλέας χρησιμοποίησε αυτό το βότανο για να θεραπεύσει τις πληγές των Μυρμιδόνων, των στρατιωτών του, όταν πήγαιναν στη μάχη της Τροίας. Κι έτσι πήρε το όνομά του.
Ένας άλλος μύθος λέει,  ότι όταν ο Αχιλλέας χτυπήθηκε στη φτέρνα, με το δηλητηριασμένο βέλος του Πάρη, η θεά Αφροδίτη τον συμβούλεψε να πάρει  αυτό το βότανο, που ήταν το καλύτερο  για τις πληγές. Από αυτό το μύθο η αχιλλέα πήρε το όνομά της.
Ορισμένα άλλα ονόματα που έδωσαν σε αυτό το βότανο ήταν το «δάκρυ της Αφροδίτης» και το «χαμόγελο της Αφροδίτης» Σύγχρονες ιατρικές εργαστηριακές έρευνες  έδειξαν ότι περιέχει χημικές ουσίες που το καθιστούν χρήσιμο ως αιμοστατικό φάρμακο.”

Παρακάτω, βλέπετε το έργο. Η μορφή του Αχιλλέα, το βότανο και στην αρχαία ελληνική γραφή μία σύντομη αναφορά στον μύθο του Αχιλλέα και του βοτάνου.

Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, όχι μόνο γιατί συμμετείχα σε αυτή την έκθεση, αλλά γιατί η Ελλάδα μας και η ιστορία της είναι σημαντικό να ταξιδεύουν με οποιονδήποτε τρόπο παντού στα πέρατα της γης.

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση