Σωστές προσφωνήσεις στα ονόματα των καλεσμένων σας

Σημαντικό ρόλο σε ένα φάκελο προσκλητηρίου παίζει και η σωστή προσφώνηση των ονομάτων που απευθύνεται η πρόσκληση.
Να θυμάστε πάντα,  οι άνθρωποι είναι “ερωτευμένοι” με το όνομά τους. Θέλουν να το βλέπουν σωστά και όμορφα γραμμένο.
Γι αυτό και πολλές φορές, όταν τους αρέσει το όνομά τους γραμμένο επάνω στο φάκελο, κρατάνε ως ενθύμιο το φάκελο και τελικά αυτό τους μένει από την όλη εκδήλωση. Μη σας φαίνεται καθόλου περίεργο, είναι η ανθρώπινη ματαιοδοξία αυτή.

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες στην παρουσίαση των ονομάτων, όμως τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει   η σχέση που έχετε με τον παραλήπτη για να σχηματίσετε τη σωστή προσφώνηση.

– Σε πολύ οικεία πρόσωπα, στους φίλους μας για παράδειγμα, συνήθως χρησιμοποιούμε τα μικρά τους ονόματα, Κώστας & Γιούλη ή Στον αγαπημένο μας φίλο Γιώργο κλπ.
Πολλές φορές ακόμη, κάποιοι φίλοι γράφουν και ονόματα με τα οποία φωνάζουν τους φίλους τους πχ σκαθαράκι… Όπως βλέπετε, η σχέση μεγάλο ρόλο.

-Το ίδιο,  για παράδειγμα, συμβαίνει στον παππου και στη γιαγιά μας… Δεν νομίζω η αγαπημένη σας γιαγιά να είναι και πολύ χαρούμενη όταν την προσφωνήσετε Κυρία  Αλεξοπούλου, μάλλον θα νιώσει πολύ καλύτερα αν την προσφωνήσετε “Στην αγαπημένη μας γιαγιά” (εκτός αν πρόκειται για πρωτόκολλο ευγενών οικογενειών όπου εκεί μπορεί να εφαρμοσθεί)

-Στις προσφωνήσεις χρησιμοποιούμε πάντοτε την αιτιατική  κλίση που ακολουθείτε από τη λέξη “Προς” χωρίς, όμως αυτή η λέξη να αναγράφεται.
Γράφουμε λοιπόν  (Προς τον)  Κύριον Γεώργιο Αλεξόπουλο και όχι Κύριος Γεώργιος Αλεξόπουλος.
Στις κυρίες δεν βάζουμε το τελικό “ν” .  Δεν γράφουμε δηλαδή ποτέ  (Προς την)  Κυρίαν Μαρία Αλεξοπούλου, αλλά Κυρία Μαρία Αλεξοπούλου.

– Σε άτομα στα οποία έχουμε μεγάλο σεβασμό  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη “Αξιότιμον” μπροστά από την Οικογένεια ή το Κύριον. Δεν χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, όμως, δεν είναι λάθος να το χρησιμοποιήσουμε αν το επιθυμούμε.
Τώρα τελευταία το χρησιμοποιούν κυρίως, σε καθηγητές πανεπιστημίων, ιατρούς, ιεράρχες κλπ

– Σε οικογένειες με παιδιά είναι πιο σωστό να αναφέρουμε τη λέξη “Οικογένεια” χωρίς να αναγράφουμε τα παιδιά.
Συχνά πολλοί προσθέτουν και τα παιδιά, δεν θεωρείται λάθος, είναι, όμως, πλεονασμός, διότι τα παιδιά είναι μέλη της οικογένειας. Σε αυτή την περίπτωση και αν είναι κοντινοί φίλοι σας μπορείτε να γράψετε “Γιώργο – Μαρία και παιδιά”

– Σε περιπτώσεις ζευγαριών χωρίς παιδιά είναι καλύτερα να μη γραφεί η λέξη “Οικογένεια” αλλά  Κύριον Κώστα & Κυρία Γεωργία Αλεξοπούλου ή Κύριον και Κυρία Αλεξοπούλου

– Σε περιπτώσεις ζευγαριών που δεν έχουν παντρευτεί χρησιμοποιούμε και τα δύο επίθετα  Κύριον Κώστα Αλεξόπουλο και Κυρία Μίρκα Γεωργίου

Μερικά παραδείγματα σωστών προσφωνήσεων:
– Κύριον & Κυρία Ευάγγελου Βρανά
– Οικογένεια Κυρίου και  Κυρίας Βρανά
– Αξιότιμον Οικογένεια Κυρίου Βρανά
– Κύριον  Γεώργιο & Κυρία Ευαγγελία Βρανά
– Κύριον Ευάγγελο Ιωάννου & Ιατρό Κυρία Μαρία Παπαδά
– Καθηγητήν & Κυρία Ιωάννου Σγουρού

Αν προβληματίζεστε για τις προσφωνήσεις, μπορούμε να τις συζητήσουμε μαζί όταν θα έχω στα χέρια μου τη λίστα με τους καλεσμένους σας, ώστε να σας δώσω τις καλύτερες συμβουλές για να γραφούν σωστά.